06.12.2017: "Flamenco-Geschichte - eine moderne Revision"

erstellt am 07. November 2017

Gastvortrag Rolf Bäcker (ESMUC), 14.00 Uhr, Reiterkaserne, Raum 150

Dr. Rolf Bäcker (ESMUC, Barcelona) will be discussing and revising different narratives that have shaped divergent, contemporary conceptions of Flamenco:

In evoking both positive and negative emotions, Flamenco (music) has become object of diverse appropriation processes that have had an impact on its historiography. Particularly when questioning Flamenco’s origin, subsequent (hypothetical) answers reflect distinct interests of different groups (Spanish, Andalusian, Christian, Jewish, or Communist), each of them claiming this cultural good to be theirs. This presentation is an attempt to clarify the socio-political background and to systematize explanatory models Flamenco narratives are built upon.

Bäcker studied Musicology, Romance Studies, and Iberian and Latin American History at the University of Cologne, Germany, where he obtained a PhD in Musicology with a thesis about "The Guitar as a Symbol: Meaning and Change within Spain's cultural memory from the Middle Ages to the end of the Siglo de Oro". He received fellowships from the Instituto Camões, the UOC (Open University of Catalonia) and the DAAD (German Academic Interchange Service). He currently works as a full professor at the ESMUC and is a member of several (ethno-)musicological societies, among them the Society of Ethnomusicology. His academic activity, which constantly crosses the boundaries between historical musicology and ethnomusicology, is complemented by practical activity as a guitar teacher at the Municipal Music School in Centelles, where he teaches classical, flamenco, acoustic and electric guitar, electric bass, group playing and modern improvisation.

Foto_Esmuc_digital_2017JPEG.jpg

//

Dr. Rolf Bäcker (ESMUC, Barcelona) wird verschiedene Geschichtsstränge, aus welchen unterschiedliche Konzeptionen von Flamenco resultieren, diskutieren und bearbeiten:

Als eine Musik, die große Emotionen sowohl positiver als auch negativer Art evoziert, ist der Flamenco Objekt vielfältiger Prozesse von Vereinnahmungen, was sich vor allem in seiner Geschichtsschreibung niederschlägt. Insbesondere die Frage nach seinem Ursprung, bzw. die (hypothetischen) Antworten darauf, spiegeln die Interessen verschiedener Gruppen wider, die den Flamenco für sich beanspruchen, seien sie nun Spanier, Andalusier, Christen, Juden oder auch Kommunisten. Dieser Vortrag versucht, die verschiedenen Erklärungsmodelle, denen Flamenco-Geschichten zugrundeliegen, zu systematisieren und vor ihrem soziopolitischen Hintergrund verständlich zu machen.

Bäcker studierte Musikwissenschaft, Romanistik, und Iberischer und Lateinamerikanische Geschichte an der Universität zu Köln, wo er seinen Doktorratsstudium mit der Dissertation über „The Guitar as a Symbol: Meaning and Change within Spain's cultural memory from the Middle Ages to the end of the Siglo de Oro" erfolgreich abschloss. Er erhielt Stipendien des Instituto Camões, der Universitat Oberta de Catalunya, und des Deutschen Akademischen Austauschdienstes. Derzeit arbeitet Bäcker als Professor an der ESMUC in Barcelona und ist Mitglied unterschiedlicher (ethno-)musikologischer Gesellschaften, wie beispielsweise der Society of Ethnomusicology. Seine wissenschaftliche Aktivitäten, in welcher die Grenzen zwischen Historischer Musikwissenschaft und Ethnomusikologie verschmelzen, wird durch seine künstlerisch-praktische Tätigkeit als Gitarrenlehrer in Klassik, Flamenco, Akustischer und E-Gitarre, E-Bass, Ensemblespiel und moderner Improvisation, ergänzt.

Kommentare: