"I Don't Think We're Safe Around You": Queering Fieldwork in Ethnomusicology (Prof. Gregory Melchor-Barz)

21. April 2021, 14.00 Uhr (Online)

aktualisiert am:

Abstract
The issue that I consider in this presentation is the historical positionality assumed by Queer Theory within the academic discipline of Ethnomusicology and in the practice of ethnography, of engaging field research, as perhaps not not queered in the past.  An audible silence exists in ethnomusicological fieldwork practice. Queer subjects and queer topics make few appearances in ethnomusicological literature. This perceptible paucity is not due to an absence of LGBTQ-identified members and allies within the discipline. So why then has queer ethnomusicology arrived late to the dance party? Why in fact when queer theory has been around for over two decades. In the presentation, I draw on theories outlined in the recent publication, Queering the Field: Sounding Out Ethnomusicology (Oxford 2019) to underscore queer identity politics in ethnomusicology’s disciplinary practices. In my paper I raise two significant issues: first, ethnomusicology’s normalized approaches to a queered musical ethnography; and second, the sexual identities and modes of identification at play in the ethnomusicological field. My central goal is both to expand on concepts of normativity and deviance in queer theory and to identify how the fieldwork we engage in ethnomusicology might very well be inherently queer in its disciplinary deviance.

Zoom Meeting
Link: https://kug-ac-at.zoom.us/j/95154528824?pwd=NTB3SUFOY3J1QnpoMnFITm00eXhXdz09
Meeting ID: 951 5452 8824
Kennwort: 574934

Foto/Videohinweis – Online-Veranstaltung
Im Rahmen dieser Veranstaltung werden Bild- und Bildtonaufnahmen (Videoaufnahmen) von der Universität für Musik und darstellende Kunst Graz gemacht. Diese werden für Dokumentations- und PR-Zwecke verwendet und unter anderem auf Webseiten der Kunstuniversität Graz sowie gegebenenfalls in Sozialen Medien veröffentlicht. Sollten Sie dies nicht wünschen, dann teilen Sie dies bitte gleich zu Beginn dem Host der Veranstaltung mit. Auch haben Sie die Möglichkeit Bild- und Ton während der Veranstaltung auszuschalten. Sie können uns auch unter datenschutz@kug.ac.at kontaktieren, wenn Sie im Nachhinein Aufnahmen von sich nicht mehr wünschen.